Alles wat je wilt weten
over manuele therapie
in Groenlo en Beltrum
Door: Sjoerd Miggelbrink
Leestijd 6 minuten
Steeds meer fysiotherapeuten bieden ook manuele therapie aan. Wat is nou precies manuele therapie? In dit artikel krijg je antwoord op de vraag wat manuele therapie is, voor welke klachten het een effectieve behandeling is en hoe de behandeling werkt.
Ook weet je na het lezen welke resultaten je wel en niet kunt verwachten en wat onze specifieke werkwijze bij Den Papendiek in Groenlo is.
Wat is manuele therapie?
Manuele therapie is een verdieping/ specialisatie van de reguliere fysiotherapie . Je manueel therapeut heeft van alle gewrichten meer ‘verdiepende’ kennis. Van grote gewrichten zoals heupen en knieën, tot de kleinste gewrichten in handen en voeten. Maar een manueel therapeut is bovenal dé specialist op het gebied van je wervelkolom. Denk aan nek- en schouderklachten en boven- en onderrugklachten.
Een manueel therapeut maakt gebruik van mobilisaties en manipulaties (kraken), zodat gewrichten beter gaan bewegen. Door deze en andere technieken zorgen we dat je gewrichten weer soepeler aanvoelen. Door middel van oefeningen kun je dit thuis bijhouden en onderhouden.
Verdiepende kennis
Om manueel therapeut te worden, volgt een fysiotherapeut een 3-jarige universitaire masterstudie na de 4-jarige hbo-studie fysiotherapie. Door de extra studie heeft de manueel therapeut meer kennis, die zowel bij de screening en intake als bij de behandeling gebruikt wordt. Met name bij complexere klachten. Als manueel therapeut kan er ook ‘gemanipuleerd’ worden (kraken in de volksmond).
Met welke klachten ga je naar een manueel therapeut?
Je kunt bij een manueel therapeut terecht met verschillende klachten. Denk aan:
- Wervelkolom gerelateerde klachten, zoals nek en rugpijn
- Lage rugpijn
- Hernia, HNP uitstraling in de benen
- Borst en ribklachten. Moeite met diep in- en uitademen
- Pijn in de schouder of elleboog
- Pols- en handklachten
- Heup- (artrose), knie- (artrose), enkel- en voetklachten
- Hoofdpijn en duizeligheid
- Klachten in armen (komend uit de nek) en nekhernia
Leefstijl gerelateerde klachten
Maar pijn kan erg complex zijn. Soms vinden we geen duidelijke oorzaak voor de klachten. Dan onderzoeken we of er leefstijl gerelateerde factoren zijn die de ‘belastbaarheid’ verminderen. Denk aan factoren zoals:
- Stress
- Onvoldoende (kwaliteit van) slaap
- Onbalans tussen rust en activiteit
- Angst
- Life events
- Voeding
- Mentale gezondheid
Wanneer leefstijl gerelateerde factoren een rol spelen bij de klachten, kan het effectief en prettig zijn voor de patiënt om niet alleen met de manueel therapeut, maar ook met een psychosomatisch oefentherapeut of een leefstijlcoach te werken aan het oplossen van de klachten.
Heb je vragen over manuele therapie of wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen?
Bel met een van onze specialisten, of:
Verschillende oorzaken van pijnklachten
Al deze klachten kunnen acuut ontstaan, door bijvoorbeeld een trauma. Daarnaast zien we in de praktijk dat deze klachten vaak ontstaan door inactiviteit of overbelasting. In het geval van overbelasting kan het goed zijn dat het lichaamsdeel niet gewend is aan de bepaalde belasting en mag het sterker worden.
Voor wie is manuele therapie geschikt?
Manuele therapie is in de basis geschikt voor iedereen. De meeste baat hebben mensen – jong en oud – met wervelkolom gerelateerd klachten of andere complexe klachten.
Bewegingsbeperkingen kunnen heel effectief worden verholpen met manuele therapie. Heb je bijvoorbeeld moeite met draaien van de nek of kun je een gewricht niet volledig bewegen? Dan is dat vaak goed te verhelpen.
Hoe werkt manuele therapie?
Manuele therapie richt zich vaak eerst op het verbeteren van de functie van de desbetreffende gewrichten en het verminderen van de pijn. Heb je dat behaald, dan wordt steeds gerichter getraind om aan te sterken en te kunnen functioneren op het gewenste niveau.
Maar om bij het begin te beginnen: we gaan altijd op een gestructureerde manier te werk.
Stap 1.
Diagnose
Allereerst worden een screening, intake en onderzoek uitgevoerd. Je manueel therapeut heeft extra kennis en vaardigheden om bepaalde blessures of aandoeningen aan te tonen of juist uit te sluiten.
Stap 2. Uitleg en advies
Vervolgens bespreken we samen de diagnose, zodat je weet en snapt wat het probleem is. Ook nemen we door wat we met een behandeling willen doen en willen bereiken. Je weet dan waarom je bepaalde adviezen of oefeningen krijgt.
Stap 3. Aanpak op maat
We stellen samen een persoonlijk plan van aanpak op, waarin we exact afspreken HOE we hieraan gaan werken, om jouw doelen te bereiken. Jouw wensen komen hierin goed terug.
Stap 4. Behandeling
We starten met de behandeling. Je manueel therapeut zet bijvoorbeeld manipulaties (kraken) en mobilisaties (eindstandig bewegen) in om je gewrichten beter te laten functioneren. Een deel van de behandeling door de manueel therapeut vindt dan plaats in de behandelkamer en de rest wordt als oefeningen/training in de oefenzaal gedaan.
Maar hier blijft het niet bij. Want je krijgt bijna altijd oefeningen mee naar huis om deze bewegelijkheid ook echt weer te gaan gebruiken! En daarbij de verbeterde functie te behouden en verder te trainen. Oefeningen doe je soms thuis, maar het kan ook zijn dat je een opbouwend trainingsplan op de praktijk uitvoert.
Hoeveel behandelingen heb je nodig?
In sommige gevallen is één behandeling al voldoende! En dat is heel mooi. Eerlijk is eerlijk, het merendeel van onze patiënten heeft iets meer behandelingen nodig. Gemiddeld 3-5 behandelingen.
Hoeveel behandelingen jij nodig hebt, hangt uiteraard helemaal af van je situatie en de complexiteit van je gezondheidsvraag. Dit bespreken we uitgebreid bij het maken van een plan van aanpak.
Wat levert manuele therapie op?
Op korte termijn zorgt manuele therapie vooral voor meer bewegelijkheid en minder pijn. Voor de langere termijn zorgen we dat we spieren en gewrichten aansterken en geven we adviezen en oefeningen mee waarmee je zorgt dat je in het vervolg klachten voorkomt.
Wanneer kies je voor manuele therapie?
Wanneer kies je voor manuele therapie en wanneer voor fysiotherapie? Je kiest vaker voor manuele therapie bij complexere klachten. Bijvoorbeeld wervelkolom gerelateerde klachten. Het is een veilige en snelle manier om verbetering van functies en vermindering van pijn te bewerkstelligen. Het is een brede vorm van therapie. Naast de manuele therapie worden vaak ook nog andere therapievormen ingezet. Denk vooral aan oefeningen en training of bijvoorbeeld aan shockwave therapie of dry needling.
Na-reactie op de behandeling
Soms is het wel zo dat er sprake is van een na-reactie in de vorm van onschuldige, kortdurende klachten. Denk aan een tijdelijke toename van pijn in het behandelde gebied of een beurs gevoel. Behandeling van de nek kan soms kort even wat vermoeidheid, duizeligheid of hoofdpijn geven. Deze klachten zijn binnen 1 tot 2 dagen weg. Uiteindelijk zorgt de behandeling voor meer bewegelijkheid en minder pijn.
Fysio Den Papendiek zet de samenwerking
met jou als patiënt centraal
Onze manueel therapeuten leggen het accent op de samenwerking met jou als patiënt. We kijken samen naar de beste behandelopties en daar speel jij een grote rol in. Enerzijds bij het stellen van doelen en anderzijds bij het zelf bijhouden van de oefeningen om de behandeling met manuele therapie te ondersteunen.
Wij helpen je heel graag van je klachten af te komen, maar kunnen dat niet zonder dat jij hierin zelf een actieve rol speelt. Daarvoor zijn de meeste lichamelijke klachten te complex. Daarnaast verbeteren klachten vaak sneller wanneer je die actieve rol écht aanneemt.