Logo fysio Den papendiek

Dry Needling


Wat is dry needling?

Dry Needling is een middel welke binnen de fysiotherapeutische behandeling ingezet kan worden. Het doel is het verbeteren van de spierfunctie. Dit gebeurd door een dunne naald in te brengen in een triggerpoint in de spier. Dit is een verdikt en meestal gevoelig punt binnen een spier. Verderop in de tekst meer informatie over triggerpoints.

Tijdens de behandeling is vaak een aanspanning voelbaar, dit is de zogenaamde twitch response. Na deze aanspanning kan de spier beter ontspannen en is de verandering meestal direct voelbaar.

Wat is een triggerpoint en wat voelt u daar van?

Een triggerpoint is een hard aanvoelende plek in een spier, die naast een lokale drukpijn, ook pijn op andere plaatsen in het lichaam kan veroorzaken. Klachten kunnen zich uiten door:

 • Pijn ter plekke in een spier met of zonder uitstraling
 • Bewegingsbeperkingen en /of stijfheid
 • Verminderde kracht bij aanspannen van de spier
 • Pijnklachten en pijnontwijkend gedrag
 • Soms ook reacties zoals zweten, duizeligheid, licht in het hoofd, wazig zien, rillerig zijn of koude handen

Hoe ontstaan deze triggerpoints?

Het ontwikkelen van een triggerpoint is soms niet te verklaren, echter staan hieronder de meest voorkomende oorzaken.

 • Na een verrekking of een ongeluk
 • Door langdurige houdingen zonder houdingswisselingen tussendoor
 • Overbelastingen
 • Als beschermingsreactie na beschadiging van weefsel zoals bij een spierscheur of acute rug klachten
 • Langdurige afwezigheid van beweging, bijv. door gipsverband
 • Psychologische factoren zoals stress, depressie, onrust en vermoeidheid
 • Chronische infecties en allergieën
 • Slaaptekort

Hoe ziet de behandeling met dry needling eruit?

De gespecialiseerde fysiotherapeut zal allereerst door een gesprek en onderzoek uw klachten goed analyseren. Zeer belangrijk is dat er o.a. naar gewrichten en spierketens wordt gekeken en niet alleen naar 1 spier.

In het onderzoek worden delen van het lichaam onderzocht welke uw klachten zouden kunnen verklaren en zal er een uitspraak gedaan worden of er een indicatie is om dry needling in te zetten.

Indien er een indicatie is zal de fysiotherapeut met u overleggen of u toestemming geeft om dry needling toe te passen, de voor- en nadelen (eventuele risico’s) zullen met u besproken worden hoewel dry needling over het algemeen veilig toe te passen is.

Bestaan de klachten langer, dan zijn er meestal meer spieren bij betrokken. Vaak breiden de klachten zich uit, ook langs de wervelkolom. We betrekken deze spieren ook in de behandeling. Vervolgens is het advies om deze spieren te stretchen en uiteindelijk de spieren weer voldoende belastbaar te maken middels oefen/trainingstherapie.

Wat voelt u tijdens de behandeling?

Het inbrengen van het naaldje voelt u niet of nauwelijks.

Als de spierverharding wordt aangeprikt kan het zijn dat de spier kort aanspant. Dat gaat zo snel, dat u meestal even schrikt, soms kan dat wat pijnlijk aanvoelen. Als u daarbij uw bekende pijn voelt, dan is de kans zeer groot dat het een positief effect oplevert. De spier wordt soepeler, de bewegelijkheid vergroot en de pijn kan al direct minder zijn. Wel kan het zijn dat u een zwaar gevoel krijgt in het behandelde gebied, dit trekt gemiddeld binnen 1 dag weer weg.

Soms voelt u dat u het warm krijgt en zelfs een beetje gaat transpireren. Sporadisch komt het voor dat u zich een beetje naar voelt. Daar hoeft u zich geen zorgen over te maken, dit verdwijnt ook snel weer. Dit komt vaker voor bij mensen die wat gespannen of angstig zijn. In de eerste behandeling wordt over het algemeen 1 of 2 keer geprikt om in te schatten hoe uw reactie zal zijn.

Dry Needling hetzelfde als acupunctuur?

Bij klassieke acupunctuur worden vaak meerdere naalden in het lichaam geprikt, die daar enige tijd in blijven zitten. Bij Dry Needling wordt meestal één naald gebruikt, waarmee kortdurend spieren worden behandeld.

Bij klassieke acupunctuur wordt gewerkt vanuit een energetisch concept. De punten op de meridianen worden geselecteerd op basis van o.a. tong en polsdiagnostiek om de energiestroom te kunnen beïnvloeden. Bij Dry Needling richten we ons meestal op spierverhardingen en is de verklaring van het effect ervan niet gebaseerd op “energie” reguleren, maar op basis van fysiologie en biochemische processen.

Het is met name vanuit het verklaringsmodel dat Dry Needling deel uitmaakt van het domein van de fysiotherapeut.