Inzicht in Nekonderzoek:
Een wetenschappelijke benadering voor training bij (chronische) nekklachten
Door: Sjoerd
Leestijd 3 minuten
De aanleiding van deze blog is een cursus die Sjoerd heeft gevolgd op 6 en 7 november 2024; “Masterclass aandoeningen van de cervicale wervelkolom”. Deze cursus werd gegeven door Deborah Falla, een onderzoekster die zich al jaren bezig houdt met het functioneren van de nek en de daarbij behorende afwijkingen. De cursus betrof een samenvatting van de uitkomsten van haar onderzoeken, en biedt daarbij handvatten voor de dagelijkse praktijk.
Nekpijn is iets waar veel mensen mee te maken hebben.
Het kan variëren van een lichte stijfheid tot ernstige pijn die het dagelijkse leven beïnvloedt.
Onderzoekers zoals Falla hebben zich verdiept in wat er precies aan de hand is bij nekpijn.
In deze blogpost bespreken we de belangrijkste bevindingen van Falla’s onderzoek.
Wat is er aan de hand bij nekpijn?
Er is een sterke verbinding tussen nekpijn en hoe onze spieren werken. Mensen met nekpijn gebruiken vaak hun oppervlakkige nekspieren te veel, zoals de spieren aan de zijkanten van de nek, en de diepe nekspieren te weinig. Daarnaast gebruiken ze bij bewegen veel meer spieren dan nodig. Dit kan leiden tot spanning in de spieren. Wat vervolgens kan leiden tot hoofdpijn en bewegingsbeperkingen in de wervelkolom.
Deze veranderingen in het gebruik van de nek zijn nog steeds zichtbaar wanneer nekklachten hersteld zijn. Dus zelfs wanneer mensen geen pijn meer hebben bewegen ze anders dan mensen die nooit nekpijn hebben gehad! Dit kan leiden tot klachten die telkens terugkeren.
Oppervlakkige spieren versus diepe spieren
Wat interessant is, is dat terwijl de oppervlakkige spieren harder werken, de diepere nekspieren, die belangrijk zijn voor stabiliteit en controle, juist minder actief zijn. Dit kan een vicieuze cirkel creëren: meer pijn leidt tot minder gebruik van de juiste spieren, wat weer meer pijn veroorzaakt.
Nieuwe manieren om nekpijn te meten
Falla’s onderzoek heeft geleid tot nieuwe manieren en richtlijnen om de nekspieren te testen op kracht en uithoudingsvermogen. Een interessante methode is het kijken naar hoe de ogen bewegen als reactie op bepaalde bewegingen. Dit kan ons helpen begrijpen hoe nekpijn samenhangt met andere problemen zoals duizeligheid.
Wat betekent dit voor jou?
De bevindingen zijn belangrijk voor zowel patiënten als zorgverleners:
1. Beter begrip van beperkingen: Door te kijken naar wat mensen met nekpijn moeilijk vinden, kunnen we gerichter helpen. Bij het onderzoeken van nekpijn is het belangrijk om te kijken hoe iemand functioneert in de nek. Door de onderzoeken van Falla weten we veel beter wat normaal en afwijkend beweeg gedrag is.
2. Benadering: Het oplossen van afwijkend beweeggedrag vergt dus ook een actieve benadering en dan wordt voorkomen dat de klachten telkens terugkeren.
3. Doorlooptijd. Dit kan betekenen dat een behandeltraject iets langer door loopt terwijl het lijkt alsof de klachten al hersteld zijn. Maar dat is dus van belang om de klachten in de toekomst te voorkomen!
Wie kan er baat hebben bij deze benadering?
Deze benadering is geschikt voor iedereen met nekklachten, denk daarbij niet alleen aan nekpijn maar daarnaast ook aan hoofdpijn en duizeligheids klachten vanuit de nek. De onderzoeken richten zich met name op chronische nekklachten. Dit kunnen nekklachten zijn die altijd aanwezig zijn, maar ook nekklachten die telkens terugkeren, soms met maanden ertussen waarin er geen pijn is. Daarnaast is deze benadering zeer geschikt na een trauma, zoals bij whiplash-gerelateerde klachten of een hersenschudding.
Conclusie
Falla’s onderzoek geeft ons waardevolle inzichten in wat er gebeurt bij nekpijn en biedt handvatten voor de therapie om mee aan de slag te gaan. Door deze kennis kunnen we beter begrijpen wat er aan de hand is en effectievere behandelingen ontwikkelen. Of je nu zelf met nekpijn worstelt of iemand helpt die dat doet, deze informatie kan een belangrijke stap zijn naar herstel en een betere kwaliteit van leven.
Heb je vragen over chronische nekklachten?
Sjoerd is fysiotherapeut en gespecialiseerd in het behandelen van uiteenlopende nekklachten.
Voor hem zit de kracht van zijn werk in de afwisseling: iedere klacht en ieder hersteltraject is uniek. Sjoerd behandelt veelvoorkomende problemen zoals nekpijn door stress of een verkeerde houding, spanningshoofdpijn, klachten door een whiplash of artrose, en nekklachten die uitstralen naar de schouders of armen. Juist deze variatie maakt zijn werk boeiend en geeft hem de kans om elke patiënt gericht te helpen.